2013. október 5., szombat

Google ranking és a közösségi oldalak

Webfejlesztők, SEO (Search Engine Optimalization) szakemberek számára hosszú évek során megszokottá és elsődleges fontosságúvá vált, hogy a keresőrobotok megfelelő kulcsszavakkal, címekkel, leírásokkal való informálása, a releváns és értékes tartalomépítés mellett negy hangsúlyt kell fektetni a linképítésre, hogy a visszamutató linkekből a googllebotok megállapíthassák mennyire értékes, azaz mennyire erős a weboldalunk. Nos mára ez gyökeresen megváltozott. Legalábbis egy 2-3 hete végzett vizsgálat alapján, amelyet a Searchmetrics végzett.

A képen jól látszik, hogy a +1-ek száma megelőzi a sorban a viszontlinkeket is.


A vizsgálat szerint pagerank és a viszontlinkek számát fontosságban megelőzte a közösségi jelenlét, vagyis hányan lájkolják a weboldaladat (nem a Facebook oldaladat), vagy annak tartalmát, mennyi tartalmadat osztottak meg Facebookon,  mennyit tweetelsz, mennyien osztják meg egy tweetben a linkjeidet, és természetesen legelső helyen a Google +1 -ek száma áll.

Ezt a tényállást az olyan SEO elemzéssel foglalkozó weboldalak is megerősítik, mint pl. a Woorank. A Woorank-ről annyit kell tudni, hogy az egyik legjobb online SEO elemző eszköz a piacon. Nem ingyenes ugyan, de az 1 hetes ingyen próbaidő alatt rengeteg hasznos információval lettem gazdagabb. Egyik weboldalam elemzése során rögtön az első blokkban felhívta a figyelmemet a lájkok, plusz egyek ill. Twitter fiók hiányára. Csak ezután foglalkozott olyan dolgokkal mint pl. pagerank és a viszontlinkek száma. Érdemes egyébként kipróbálnia mindenkinek az ingyenes próbaidőt, aki komolyabban szeretne optimalizálással foglalkozni.

A képen látható, hogy a vizsgálatkor már tettem lépéseket a szignifikánsabb közösségi jelenlét érdekében.


A közösségi oldalak térnyerésével kialakult helyzeten persze nem kell csodálkozni, hisz mi határozná meg érzékletesebben egy weboldal fontosságát, mint az, hogy hányan osztják meg, lájkolják, pluszegyezik bizonyos tartalmait.Természetesen a pagerank és a viszontlinkek száma továbbra is nagyon fontos, sőt elengedhetetlen, de ha jó helyezést szeretnénk elérni, akkor érdemes időt és energiát nem sajnálva részt venni a "közösségi életben". Nem olyan megterhelő. Annak sem kell persze megijedni, aki több vállalkozást  visz il több weboldalt üzemeltet egyszerre. Nem kell minden egyes weboldalam mellé Facebook oldalat is létrehozni, hiszen azt senki nem bírná erővel. Van más módja is annak, hogy a közösségi hálózatok észleljék a jelenlétünket. A Facebook, a Twitter, A Google Plus (hogy csak a legnagyobbakat említswm) is mind kidolgozta ingyenes, könnyen alkalmazhatóalkalmazható közösségi moduljait, mint a Lájk gomb, a +1 gomb vagy a Tweet gomb. Használjuk ezeket előszeretettel, hogy minden esélyt megadjunk az olvasónknak hogy lájkolja, megossza.

A közösségi modulok használatáról később még lesz szó. Addig is ne felejtsük el, hogy bármekkora jelentőséggel bírnak is értékes tartalom nélkül mit sem érnek. Kszítsünk értékes tartalmat, és akkor joggal várhatjuk, hogy az látogató használja is megoszt gombot.

Ha értékesnek tartod ezt a cikket tedd Te is ezt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése